Lapos Föld 20. - NASA ÁTVERÉS: A Kék Bolygó Robert Simmon Grafikus Alkotása

2017-03-19
Lapos Föld
Fotó: Wikipedia (Szerzői jog)
Illusztráció: NASA

NASA nem titkolja, a kék bolygó képei montázsok és Robert Simmon grafikusművész alkotásai. A Földgömbről nincs igazi fotó mert a Föld nem gömb, hanem lapos.

Fotó: NASA

A NASA oldaláról:

Név: Robert Simmon
Beosztás: Vezető Adat Vizualizáló és Információ Tervező
Szervezet ahol dolgozik: Kód 613, Klíma És Sugárzás Ág, Föld Tudományok Szerv, Tudományok és Felfedezések Vezetés
Mit dolgozol és mi a legérdekesebb a munkakörödben itt Goddardnál (Goddard a NASA egyik központja)? Hogy segíted Goddard küldetését?
Az a feladatom hogy képeket készítsek a Földről tudományos adatokból. Az adatokat képekké alkotom... Mérnökök és tudósok munkáira támaszkodom... A mi csapatunk kifejezetten kommunikációról szól. Az adatokat használható és érthetó formába öntjük. Az íróink és tervezőink elmagyarázzák azt amit látunk és a web fejlesztők elmondják ezt a világnak.
Mi volt a legklasszabb azok közzül a munkák közül amit a Goddardnál készítettél?
A legutolsó alacsony Föld pályáról készített egész földet átölelő kép az 1972-es Apolló 17 keretében készült... 2002-re már elég adatunk volt ahhoz hogy a Földről egy képet készítsünk. Ezért el is készítettük ezt. A nehéz az volt az egészben hogy négy hónap műhold felvételeit egy lapos föld térképpé varázsoljuk. Reto Stockli dolgozott ezen a legtöbbet, aki most a Svájci Nemzeti Meterológiai és Klima Irodában dolgozik. Aztán ezt a lapos térképet egy gömbre terítettük rá. Az én munkám az volt hogy a felszíneket, a felhőket és az óceánokat az emberek azon elképzeléséhez alakítsam ahogy szerintük a Föld néz ki az Űrből. Ez a gömb lett a híres kék bolygó. Büszke voltam rá de nem gondoltam volna hogy ennyire el fog terjedni. Soha nem gondoltuk volna hogy ennyire híres lesz.

- NASA hivatalos weboldala

Egy két dolgot ki szeretnék emelni:

Robert adatokból készít föld képeket - ezek akkor mennyire valósághű fotók?

30 évre volt szükségük az Apolló 17 után hogy elég adatuk legyen ahhoz hogy a földről egy képet készítsenek?

Miért az emberek elképzeléséhez alakította a felszíneket, az óceánokat, a felhőket és mért nem tudományos adatokhoz?

Nagy Barnabás
Nagy Barnabás

Nagy Barnabás vagyok, Jahua szolgája. Szeretek dalokat írni, énekelni, gitározni és tanítani az hit igazságairól és tévtanítások leleplezéséről. Kedves feleségemmel együtt egy kertvárosi telken élünk ahol csirkéket, kacsákat és libákat tartunk. Van egy szép kis bio kertünk is ahol szántás nélküli módszerrel termesztünk zöldséget.

Támogasd a munkámat